JORNADA COTPA RIS3CAT EN EL MARC DE LA FIRA SANT MIQUEL DE LLEIDA


El passat 27 de setembre, coincidint amb la celebració de l’esdeveniment dedicat al sector agrari, la COTPA va realitzar una jornada tècnica amb la participació de diversos representants dels projectes que en formen part de la Comunitat.
La jornada es va dividir en dos blocs. CONNECTA! va ser el primer bloc, el qual englobava les temàtiques relacionades amb el Big Data i l’Internet of Things. En canvi, APROFITA! RESTISTEIX!, es centrava en els projectes que estan treballant en solucions de l’Economia circulat i la biotecnologia.
En el primer bloc hi van participar els projectes LISA, IoE-Crops i SMARTFARM i, en el segon, els projectes FRUIT3CAT, LIPOXIFEED i REGEVA.
Després que cada un dels projectes exposes breument les motivacions d’emprendre aquests projectes, les solucions que pretenien assolir i l’impacte tecnològic que podrien crear en el sector, cada bloc va proposar una taula rodona amb la finalitat de donar espai al plantejament de preguntes i intercanvi d’opinions entre els ponents i el públic assistent.
L’objectiu principal es centrava en transmetre al públic del sector els avenços que s’estan desenvolupant i l’efectivitat de la col·laboració entre diferents agents i ens.


Jornada intercomunitats en economia circular
10 de maig, 2019
La jornada en economia circular que es va celebrar el passat 10 de maig a Barcelona, va tenir com a tema principal les tendències dels projectes R+D+i en l’àmbit de l’economia circular.
Es van presentar diversos projectes relacionats amb aquesta temàtica, fet que va deixar clar l’emergència d’un nou àmbit de recerca i innovació. En aquesta jornada, projectes finançats amb el programa RIS3CAT varen presentar les seves línies d’investigació i/o els productes i serveis que estan desenvolupant en sintonia amb els fonaments de l’economia circular.
El projecte Lipoxifeed, representat per ITPSA, va tenir l’oportunitat de presentar la seva aposta pel desenvolupament de nous subproductes greixos i rics en antioxidants per a l’alimentació animal.
La sessió va permetre la reflexió i el debat entre els assistents. L’economia circular està establint un dels pilars de la recerca del futur i contribuir-ne constituirà un avantatge competitiu per a l’economia, la societat i el sector empresarial en general.
La COTPA assisteix a la segona Assemblea de la Comunitat de l’Aigua RIS3CAT
29 de maig, 2019
La Comunitat de l’Aigua va celebrar la seva segona Assemblea General el passat 29 de maig a la ciutat de Barcelona. A l’acte, diversos projectes de la COTPA van assistir per presentar els seus projectes, compartir experiència i establir vincles amb els projectes de la Comunitat de l’Aigua. El dos sector, de l’aigua i l’agroalimentari, són complementaris en les seves activitats i per tant, fàcilment poden trobar interessos comuns.
Els projectes LISA, IOE-Crops i SmartFarm varen compartir les seves línies de recerca i desenvolupament actuals dins del marc de l’Estratègia RIS3CAT així com també exposar els reptes existents dins del sector de l’agricultura, com per exemple, la gestió sostenible de l’aigua.
La interacció entre les diverses comunitats RIS3CAT promou la creació de sinergies i la cooperació en la resolució de problemàtiques territorials des de diferents àmbits de coneixement.



El projecte REGEVA obté resultats prometedors

Jornada de seguiment el projecte FRUIT3CAT
25 d'abril, 2019
El dia 25 d’abril a les instal·lacions d’ETSEA es va celebrar la jornada de seguiment tècnic i econòmic del projecte REGEVA. La participació de representants de les entitats beneficiàries, d’ACCIÓ i la COTPA van concloure en una jornada efectiva de treball.
L’evolució del projecte és molt positiva i s’ajusta a la planificació inicial. La consecució de resultats és tangible. De fet, s’ha materialitzat en diverses publicacions en medis d’important prestigi dins de l’àmbit científic. Es preveu continuar generant més coneixements i difusió dels mateixos en les pròximes fases del projectes – en les quals ja s’ha començat a treballar activament –.
24 d'abril, 2019
El projecte FRUIT3CAT busca obtenir de noves varietats de pomera, perera i presseguer resistents a les principals malalties d’alt impacte econòmic a les zones fruiteres de Catalunya. El dia 24 d'abril, durant la sessió de seguiment tècnic, els socis del projectes van presentar les proves que s'havien desenvolupat així com els resultats obtinguts. Actualment, es començarà a plantar les varietats que han mostrat característiques resistents per tal de procedir a realitzar els estudis i proves restants.
La col·laboració de diferents entitats del sector fructícola ha aconseguit posar en comú el know-how individual de cada empresa i sobretot, utilitzar aquest coneixement per desenvolupar solucions i avançaments en el sector.
Els socis estan centrant els seus treballs en obtenir varietats de fruites que no només sigui resistents sinó que conservi la qualitat - pel que fa al gust, presència, conservació -.

Tercera jornada de seguiment del projecte IoE-CROPS

Com el sector agroalimentari es pot beneficiar de les tecnologies IoT i DRON?
28 de març, 2019
El projecte IoE-CROPS va celebrar la seva tercera assemblea per tal de posar en comú els avenços i resultats obtinguts fins al moment. La jornada va tenir lloc a la seu del centre IRTA-Fruitcentre al llarg del dia 28 de març. En la sessió tots els socis del projecte van exposar els seus resultats i els treballs en desenvolupament que s’estan portant a terme en el projecte. A més a més d’Eurecta – líder del projecte – i els altres socis (IRTA, FEMAC, SALTÓ, ITC, ARCUSIN, BATSI i....) també van assistir representants d’ACCIÓ i de la Comunitat COTPA.
La jornada de seguiment va culminar satisfactòriament amb una sèrie d’objectius i resultats assolits, a la vegada que, amb nous reptes en els quals treballar durant els pròxims mesos.
21 de març, 2019
Els clústers catalans IoT Catalan Alliance i Caralonia Smart Drones, varen organitzar el passat 21 de març a Mollerussa, una jornada per endinsar-se en el canvi de paradigma per tal de conèixer els avantatges que suposen la introducció de les noves tecnologies en especial – l’Internet of Things i els drons – en el sector agroalimentari.
La COTPA va col·laborar en la jornada presentant les iniciatives en aquest camp que estan desenvolupant els projecte de la Comunitat, especialment, els projecte LISA, IoE-Crops i SMARTFARM. El Sr. Jorge Gonzalo, gestor de la Comunitat COTPA, i la Sra. Elisabeth Molina, líder del projecte LISA, varen transmetre l’abast de la tecnologia IoT dels projectes que actualment es desenvolupen en la Comunitat i els potencials resultats que aquestes solucions tecnològiques pretenen aportar al sector agroalimentari i al territori català.

Jornada de transferència del projecte LISA
24 d'abril, 2019
El projecte Low Inputs Sustainable Agriculture (LISA), el passat 24 de març, va organitzar una jornada de transferència amb l’objectiu principal d’avançar en l’aplicació de tècniques innovadores en l’agricultura de precisió. Els diferents socis del projectes (FEMAC, Codorniu, CETAQUA, Cooperativa Falset-Marçà, Agropixel, la Universitat de Lleida i IRTA) així com representant d’altres institucions com ara ACCIÓ, varen assistir i en alguns casos participar activament en les aportacions de la jornada. Tot i que la transferència d’informació i coneixements va ser el nucli de la presentació també, es va plantejar una taula rodona per tal de donar pas al debat sobre els diferents d’interès.
La COTPA assisteix a la presentació dels Grups Operatius 2019
11 d'abril, 2019

La jornada destinada a explicar les oportunitats de cooperació per la innovació que es materialitzen a través dels ajuts Grups Operatius (GO) de l’Associació Europea per la Innovació agrària (EIP-Agri). El programa GO té diverses vessants i durant aquesta jornada es va tractar les possibilitats de finançament que ofereix el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP) de la Generalitat de Catalunya i, d’altra banda, el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern d’Espanya. La diferència rau en què en el primer cas es tracta d’ajuts autonòmics i en el darrere cas són projecte supra-autonòmics.
El Sr. Jaume Sió, Subdirector General de Transferència i Innovació Agroalimentària – DARP, i el Sr. Carlos Garrido, Coordinador d’Obres i Projectes de la Subdirecció General d’Innovació i Digitalització – MAPA, varen presentar detalladament els programes dels Grups Operatius tant a nivell autonòmic com supra-autonòmic i les possibilitats de finançament per al sector agroalimentari, foraster i ramader. Seguidament, es va comptar amb el cas pràctic “GO VINECO” per tal de contextualitzar l’abast i l’aplicació d’aquests ajuts en l’activitat empresarial dels beneficiaris.
La COTPA va participar en la jornada sobre Transferència Tecnològica i Territori
8 de març, 2019
La jornada Transferència Tecnològica i Territori “The Collider” va ser una iniciativa del Trampolí Tecnològic de la Universitat de Lleida i de l’ideari del programa, Mobile World Capital Barcelona. La jornada es va centrar en oportunitats de transferència tecnològica per als diferents agents, sent el programa The Collider, una possible via a explorar per assolir aquesta transferència.
La sessió va comptar amb la presència de Pere Condom (Director del Programa Catalunya Emprèn de la Generalitat de Catalunya), Òscar Sala (Director de The Collinder), a més a més de diverses institucions i actors que generen coneixements i participen en la creació d’oportunitats d’innovació i tecnologia. La COTPA, en representació de tota la comunitat, va presentar la seva tasca com a agent facilitador de la consecució de l’especialització del sector agroalimentari i la dinamització territorial.
Visita al saló del Mobile World Congress
27 de febrer, 2019
El passat 27 de febrer la COTPA va assistir a la visita Industrial 4.0 organitzada per Going Digital MWC i ACCIÓ. El tour té com a objectiu introduir les oportunitats que ofereixen les noves tecnologies a la indústria a les empreses del sector.
La sessió va consistir en una taller introductori a les tendències actuals i a la metodologia per portar a terme la transformació digital des de les mateixes empreses. Es va realitzar també, una visita guiada pels estands del MWC 2019. Finalment, els participants varen poder establir contacte amb potencials socis – clients i/o proveïdors –.
La participació va permetre conèixer de primera mà les tendències digitals i les necessitats d’innovació que actualment té el mercat a més a més, d’aportar una visió global de com les empreses de diferents sectors econòmics estan gestionant aquest repte.

Jornada de seguiment projecte LISA

IoE-CROPS organitza un workshop per la digitalització
28 de març, 2019
El projecte IoE-CROPS va celebrar la seva tercera assemblea per tal de posar en comú els avenços i resultats obtinguts fins al moment. La jornada va tenir lloc a la seu del centre IRTA-Fruitcentre al llarg del dia 28 de març. En la sessió tots els socis del projecte van exposar els seus resultats i els treballs en desenvolupament que s’estan portant a terme en el projecte. A més a més d’Eurecta – líder del projecte – i els altres socis (IRTA, FEMAC, SOLÀ, SALTÓ, ITC, ARCUSIN, BATSI, FCAC, MODPOW i FUNDACIÓ MAS BADIA) també van assistir representants d’ACCIÓ i de la Comunitat COTPA.
La jornada de seguiment va culminar satisfactòriament amb una sèrie d’objectius i resultats assolits, a la vegada que, amb nous reptes en els quals treballar durant els pròxims mesos.
21 de març, 2019
El projecte Internet of Extensive Crops (IOE-CROPS) va organitzar un taller centrat en la connectivitat I l’agricultura de precisió en conreus extensius. D’una banda, la jornada tenia com a objectiu conèixer les inquietuds i necessitats que els tècnics de les cooperatives han identificat al llarg del temps. D’altra banda, el taller ha estat una oportunitat per aproximar a les cooperatives a les innovacions i la transformació digital que el sector està experimentant.
L’objectiu principal d’aquest tipus de jornades és apropar als centres de coneixement i entitats que desenvolupen solucions intel·ligents a les necessitats reals dels usuaris.
La participació de les cooperatives agràries catalanes (Agro Igualada, Agrària de Miralcamp, Cooperativa d’Ivars, Agropecuària Catalana – AGROCAT i Camp d’Alcarràs i Secció de Crèdit juntament amb les empreses i centres de coneixement participants en el projecte (EURECAT, Fundació Mas Badia, IRTA, FCAC, FEMAC, ITC, ModPow, Maquinària Agrícola Solà, Arcusin, EID Electronics i Saltó Electronics) va permetre intercanviar idees des de diferents perspectives.

La COTPA participa en el taller de cooperació
empresarial
13 de desembre, 2018
El dia 13 de desembre la FEMAC en col·laboració amb ACCIÓ varen organitzar un taller sobre la creació de sinergies empresarials i el foment de la cooperació en projectes i objectius comuns. La COTPA va assistir al llarg de la jornada juntament amb algunes entitats que formen part de la comunitat amb l’objectiu d’integrar nous coneixements pel que fa a la col·laboració en projectes internacionals en l’àmbit de la maquinària agrícola – les tecnologies agrícoles tenen presència en el conglomerat empresarial que forma part de la Comunitat –.

La COTPA participa en el I FÒRUM SER: La transformació de la indústria agroalimentària
20 de novembre, 2018
El passat 20 de novembre, RÀDIO LLEIDA va organitzar de la mà de la Universitat de Lleida la primera edició del I FÒRUM SER, La transformació de la industria agroalimentària, durant la qual es van tractar temes rellevants de la indústria agroalimentària.
La Comunitat COTPA (representada per Jorge Gonzalo) va participar la taula rodona "Innovació a la Agricultura", juntament amb Jaume Sió, Sub-director General de Transferència i Innovació Agroalimentària. Es van posar sobre la taula diversos temes d’interès així com també es va debatre sobre la transformació del sector agroalimentari.
També varen participar en diferents debats i conferències empreses i institucions membres de la Comunitat, entre els quals la Universitat de Lleida (Jaume Puy i Ferran Badia), IRTA (Joan Girona) i Fruits de Ponent (Josep Presseguer).

La UdL coordina un macroprojecte de millora agroalimentària finançat amb 10 milions
17 d'abril, 2018
Es tracta de la Comunitat de Tecnologies de la Producció Agroalimentària (COTPA), que forma part de la comunitat d'investigació i innovació per a la especialització intel·ligent de la Generalitat (RIS3CAT). L'objectiu principal de la qual és innovar i incorporar tecnologies sostenibles i transversals en el camp de la producció i la transformació alimentària.
La Comunitat de Tecnologies de la Producció Agroalimentària (COTPA) és una iniciativa impulsada per la Universitat de Lleida en col·laboració amb totes les empreses que hi participen en la comunitat i els projectes que es desenvolupen en la mateixa.
La COTPA forma part de la comunitat d’investigació i innovació per a la especialització intel·ligent que la Generalitat de Catalunya (RIS3CAT), a través de l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ), amb l’objectiu de de promoure la innovació i la introducció de tecnologies en els diferents sectors econòmics del territori català. Dins de la Comunitat es desenvolupen 7 projectes sobre analítica i gestió de dades per a cultius i granges; nous productes d’envasament biològic; control de símptomes respiratoris de porcs i la prevenció de plagues en cultius de fruita. L’objectiu dels projectes és aconseguir la introducció de tecnologies transversals i altres innovacions en el sector, i a la vegada, contribuir a la sostenibilitat, millora de la productivitat i eficiència econòmica del territori català i especialment de la província de Lleida.
És la primera iniciativa d’aquestes característiques que aconsegueix una col·laboració de 45 empreses, centres d’investigació i coneixement i entitats del sector de l’agroalimentació, els quals financien amb 7,4 milions la Comunitat. Els 3,3 milions d’euros que conformen la totalitat del pressupost de COTPA són finançats per la Unió Europea, a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional FEDER.
El sector agroalimentari és un dels sectors amb més potencial per desenvolupar aquesta especialització tecnològica. Els centres d’investigació i els agents lleidatans han pres consciència de l’arrelament del sector agroalimentari a les terres de Lleida i cada vegada li atribueixen més potencial. Albert Sorribas, Vicerector de Política Científica i Tecnològica de la Universitat de Lleida (UdL) i impulsor de la Comunitat, afirma que el sector agroalimentari és molt important a Lleida i la UdL és un referent a nivell català en aquest sector. Esperem que aquest projecte ens doni més presencia a nivell europeu en aquest camp.
La transformació tecnològica dels sectors tradicionals és una realitat que s’intenta impulsa tant des del vessant públic com privat, ja que els seus resultats beneficien a tota la societat – més enllà dels sectors econòmics. És per això que la UdL com a centre de coneixement centrat en la investigació en el sector agroalimentari, aposta per aquesta transformació.